ثبت احوال

با زنده متولد شدن هر فرد برای وی اسناد سجل احوال تهیه شده که تا آخرین روز زندگی با آن مرتبط خواهد بود خصوصا در کشور ما به جهت تغییر چند باره ی شناسنامه و تعیین کد ملی برای هر فرد، افراد ناگزیر از مراجعه به اداره ثبت احوال هستند که این امر خصوصا برای ایرانیان مقیم خارج از کشور بسیار دشوار است.
تغییر نام یا تغییر نام خانوادگی، حذف نام همسر از شناسنامه پس از طلاق و کوچک کردن سن از مهمترین درخواست های افراد از ثبت احوال می باشد که پیگیری این امور خصوصا در مواقعی که نیاز به حضور در محکمه است به فرد متخصص می بایست واگذار گردد که این موسسه افتخار دارد با داشتن وکلای پایه یک دادگستری متخصص در امر موجبات کمک به هم میهنان عزیز و رضایت مندی ایشان را فراهم آورد.


مهمترین امور مربوط به اداره ثبت احوال و احوال شخصیه که در چارچوب وظایف کاری وکلای زبده موسسه دادگر نیک فرجام قرار دارند، بدین شرح است:

ابطال شناسنامه

شناسنامه يك سند رسمي محسوب می‌شود و دعواي ابطال شناسنامه مربوط به احوال شخصيه افراد است. قانونگذار سندي را رسمي مي‌داند كه ماموران رسمي در حدود صلاحيت خود صادر كرده باشند.
سند رسمي نمي‌تواند موضوع انكار يا ترديد قرار گيرد تنها مي‌تواند مشمول ادعاي جعل و تزوير شود. انكار يك سند به معناي انكار انتساب آن سند به شخص منتسب است.
ترديد يك سند نیز به معناي ترديد در صحت انتساب آن سند توسط شخص ديگري غير از منتسب است اما ادعاي جعل به معناي خلاف واقع بودن مفاد آن سند است. انكار و ترديد مخصوص اسناد عادي است. تقاضای صدور حكم بر ابطال شناسنامه كنونی و دستور صدور شناسنامه جدید زمانی مطرح می‌‍شود که فردی دعوای ابطال شناسنامه کند یعنی بگوید شناسنامه‌ای که از آن استفاده می‌کرده متعلق به خودش نبوده و پس از فوت فرزند بزرگتر به وی رسیده است.
گاهی در گذشته پس از فوت فرزند بزرگتر در خانواده، شناسنامه وی ابطال نمی‌شد و به فرزند کوچکتر انتقال داده می‌شد، در این صورت سن واقعی شخص با آنچه در شناسنامه وجود دارد متفاوت است، ابطال شناسنامه مورد استفاده، تابع قواعد و شرایطی است.
مطابق ماده واحده قانون حفظ اعتبار اسناد سجلی و جلوگیری از تزلزل آنها مصوب 2/11/1367 مجلس شورای اسلامی تغییر تاریخ تولد اشخاص ممنوع است. تبصره، صاحب شناسنامه تنها یكبار در طول عمر و در صورتی كه اختلاف سن واقعی با سن مندرج در اسناد سجلی به تشخیص كمسیون ذیربط بیش از پنج سال باشد می تواند سن خود را اصلاح کند.
وکلای خبره دادگر نیک فرجام آمادگی کامل دارند شما را در این مسیر همراهی نمایند تا با آرامش خاطر شناسنامه جدید خود را که دریافت نمایید.‏

اخذ شناسنامه(اثبات نسب)

از حقوق اوليه هر انساني داشتن هويتي روشن و شفاف است و شناسنامه برگ هويت هر انسان است و شخص فاقد شناسنامه مانند كسي است كه وجود ندارد .
صدور شناسنامه انتساب اوليه هر شخص را در طبقه اجتماعي او و اينكه پدر و مادر وي چه كساني هستند و به كدام فاميل تعلق دارند را روشن مي كند ، لذا پدر و مادر مكلفند به محض تولد كودك نسبت به نامگذاري شايسته و اخذ شناسنامه براي فرزند خود اقدام نموده و به مولود جديد هويت ببخشند.
ماده 12 قانون ثبت احوال کشور در خصوص ثبت ولادت هر طفل در ایران اعم از اینکه پدر و مادر طفل ایرانی یا خارجی باشند باید به نماینده یا مأمور ثبت احوال اعلام شود و ولادت اطفال ایرانیان مقیم خارج از کشور به مأمور کنسولی ایران در محل اقامت و اگر نباشد به نزدیکترین مامور کنسولی و یا سازمان ثبت احوال کشور اعلام می شود.
هر یک از اشخاص زیر می توانند با مراجعه به ادارات ثبت احوال نسبت به اعلام ولادت و اخذ شناسنامه نوزاد اقدام نمایند:
1-پدر یا جد پدری با ارائه شناسنامه.
2- مادر در صورتی که ازدواج او قانونا" به ثبت رسیده باشد.
3- وصی یا قیم یا امین با ارائه مدارک ذیربط.
4-متصدی یا نماینده موسسه ای که طفل به آنجا سپرده شده است.
5- صاحب واقعه که سن او 18 سال تمام به بالا باشد.

تغییر سن شناسنامه

سن هر یک از ما پیامدهای حقوقی مختلفی برای ما خواهد داشت. به عنوان مثال تا 15 سالگی محدودیت‌هایی برای استفاده از حقوق مالی وجود دارد و تا ۱۸ سالگی هم اگرچه این بسیاری از این محدودیت‌ها برطرف می‌شود اما هنوز تصرف در امور مالی با بعضی بایدها و نبایدها همراه است. به عنوان مثال بانک برای افتتاح حساب سن ۱۸ سال را ملاک می‌داند. علاوه بر این سن آثار اجتماعی هم دارد. به عنوان مثال در امر ازدواج سن زن و شوهر آثار اجتماعی متفاوتی دارد.
این پیامدهای حقوقی اجتماعی و اقتصادی باعث می‌شود که تغییر سن اگر چه ممنوع نشود اما محدودیت‌های زیادی برای آن در نظر گرفته شود.
اگر متقاضی مدعی شود اختلاف سن واقعی او با سن مندرج در شناسنامه اش بیشتر از پنج سال است، باید به کمیسیونی موسوم به کمیسیون تشخیص سن مستقر در فرمانداری شهرستان محل صدور شناسنامه اش رجوع کند. این کمیسیون مرکب است از: فرماندار یا بخشدار، رییس اداره ثبت احوال محل، پزشک منتخب مدیرعامل سازمان بهداری استان و رییس شورای اسلامی شهر یا بخش. ریاست این کمیسیون بر عهده قاضی دادگاه محل است. صاحب شناسنامه تنها یک بار در طول عمر خود حق دارد از این طریق برای اصلاح سن مندرج در شناسنامه اقدام کند.
این در خواست هم می تواند در جهت افزایش و هم کاهش سن باشد. برای مثال متقاضی می تواند مدعی شود که سن او در شناسنامه 40 سال است ولی سن واقعی اش 46 سال یا 34 سال است. در هر حال این اختلاف سن نباید کمتر از پنج سال باشد.
ب: اما اگر متقاضی مدعی شود که سن واقعی او با سن مندرج در شناسنامه اش کمتر از پنج سال اختلاف دارد، دارد باید به دادگستری رجوع کند و با رعایت مقررات و تشریفات مربوطه و تقدیم دادخواست طرح دعوا کند.
وکلای فرهیخته دادگر نیک فرجام در جریان تغییر سن شناسنامه همراه شما هستند.

تغییر نام و نام خانوادگی

نام و نام خانوادگی در بدو تولد هر فرد به او اختصاص می یابند و بنابراین خود او در این انتخاب نقشی ندارد. از همین روست که گاه پیش می آید که نام یا نام خانوادگی به مذاق فرد خوش نمی آید و در صدد بر می آید در جهت تغییر نام برآید.
طی روال قانونی پیچیده برای کسب گواهی ثبت نام مورد علاقه اغلب آزاردهنده است و از همین روست که راحت ترین کار سپردن امر به وکلای کارآزموده است که به تمامب جهات به مواد قانونی واقف بوده و می توانند از هر بند و تبصره ای استفاده کنند.
برخی مواد قانونی در حوزه تغییر نام در ذیل تقدیم میگردد:
موجب ماده 20 قانون ثبت احوال و تبصره های آن انتخاب نامهای زیر ممنوع و دارندگان آنها می توانند با رعایت مقررات مربوطه نسبت به تغییر آن اقدام نمایند .
1-نامهائی که موجب هتک حیثیت مقدسات اسلامی می گردد .مانند : " عبدالات ، عبدالعزی " (لات و عزی نام دو بت در مکه معظمه دوران قبل از اسلام است)
2-اسامی مرکبی که عرفا" یک نام محسوب نمی شوند ( اسامی مرکب ناموزون) مانند : " سعید بهزاد ، شهره فاطمه ، حسین معروف به کامبیز و ...
3- عناوین- اعم از عناوین لشکری و یا کشوری و یا ترکیبی از اسم و عنوان .مانند : " سروان ، سرتیپ ، دکتر ، شهردار و یا سروان محمد و و شهردار علی "
4- القاب - اعم از ساده و مرکب . مانند : " ملک الدوله ، خان ، یا شوکت الملک ، حاجیه سلطان و سلطانعلی "
5- اسامی زننده و مستهجن - زننده و مستهجن آندسته از نامهائی است که بر حسب زمان ، مکان یا مورد بدلایل و جهات زیر برای دارنده آن زننده و مستهجن باشد و مراتب به تأیید شورایعالی برسد .
5-1- نامهائیکه معرف صفات مذموم و مغایر با ارزشهای والای انسانی است . مانند : گرگ ، قوچی و ...."
5-2-نامهائیکه با عرف و فرهنگ غالب و مقدسات مذهبی مردم مغایر باشد . مانند " لات ، خونریز ، چنگیز و ... "
5-3-نامهائیکه موجبات اشاعه و ترویج فرهنگ بیگانه گردد .
مانند : " وانوشکا ، ژاکاردو ، شاهدوست و .... " 5-4- نامهائیکه موجب تحقیر اشخاص بوده و یا معنای لغوی آن در جامعه قابل پذیرش نباشد . مانند : " صد تومانی ، گت آقا ، کنیز ، گدا و ... "
6- اسامی نامتناسب با جنس . مانند : " ماشاءاله برای اناث و یا انتخاب نام اشرف و یا اکرم برای افراد ذکور"
7- حذف کلمات زائد و غیر ضروری در نام اشخاص . مانند : " قلی ، غلام ، گرگ ، ذولف و قوچ "
8-تصحیح اشتباهات املائی در نام اشخاص که بدلیل عدم آشنائی مامور با لهجه ها و الفاظ و معانی محلی و یا ناشی از تلفظ اظهار کننده پیش آمده . مانند : " زهراب به سهراب و یا منیجه به منیژه و یا ... "
9-هم نام بودن فرزند با پدر و یا مادر در یک خانواده .
10- هم نام بودن برادران و یا خواهران در یک خانواده
. 11- تغییر نامها از صورت عربی به شکل فارسی از قبیل رحمن به رحمان ، اسمعیل به اسماعیل ، اسحق به اسحاق و ...
12- تغییر نام کسانیکه با تأیید مراجع ذیصلاح به دین مبین اسلام مشرف می شوند .
13- تغییر نام کسانیکه نام آنها اسامی ایام هفته باشد
14- تغییر نام کسانیکه تغییر جنسیت داده و دادگاه صالحه حکم به تغییر نوع جنس در اسناد سجلی و شناسنامه آنان صادر نموده است .
پیشوند " عبد " خاص اسامی و صفات ذات پروردگار است و در سایر موارد متقاضی می تواند تقاضای حذف آنرا بنماید .
هر یک از اشخاص زیر با رعایت موارد نامهای قابل تغییر می توانند با مراجعه به ادارات ثبت احوال نسبت به درخواست تغییر نام اقدام نمایند .
1- اشخاص 18 سال به بالا . 2- افراد کمتر از 18 سال که دارای حکم رشد باشند . 3-پدر یا جد پدری با ارائه شناسنامه خود جهت فرزندان کمتر از 18 سال. 4- سرپرست قانونی ( قیم ، امین ، وصی ) برای افراد صغیر و محجور با ارائه مدارک مستند که سمت او احراز شده باشد.

حذف نام همسر از شناسنامه

با توجه به اینکه یک زوج از هم جدا شده اند ولی هرگاه نظرشان به شناسنامه می افتد، یاد و خاطر دوران تلخ طلاق و جدائی برایشان تداعی می شود و این هنگام است که درصدد آن بر می آیند تا راهی بیابد که بتوانند نام همسر خود را از شناسنامه شان پاک کنند، چرا که تمایلی به ماندن نام همسر سابق خود در شناسنامه ندارند.
قبل از آنکه زوجه مدخوله نشده باشد، زوجه می تواند با گواهی پزشکی قانونی یا حکم دادگاه به اداره ثبت احوال مراجعه کرده و با تکمیل فرموهای مربوطه ای که آن اداره در اختیارش قرار می دهد از اداره ثبت احوال تقاضای صدور المثنی کند، که در این صورت نام همسر سابق زوجه در شناسنامه ثبت نخواهد شد. البته ناگفته نماند که این حکم در خصوص زوج هم صدق می کند و به همین منوال است.
اگر طلاق بعد از رابطه جنسی باشد و یا به عبارتی زوجه مدخوله شده باشد، اداره ثبت احوال برابر دستورالعمل های موجود خود از دادن المثنی بدون ذکر نام همسر سابق امتناع می ورزد.
ما برای شما جهت حذف نام همسر قبلی 2 راه پیشنهاد می کنیم:
روش اول:
زوجه برای اینکه نام همسر سابق خود را از شناسنامه اش حذف نماید ابتدا بایستی مردی را بعنوان خواستگار خود معرفی نماید و با به ثبت رساندن در دفاتر ثبت ازدواج و طلاق گواهی سردفتر را مبنی بر اینکه مرد خواستگار زن است و تمایل به ازدواج با یکدیگر هستند را گواهی دهد و گواهی را برای سیر قانونی به اداره ثبت احوال ارائه دهد که این هنگام اداره ثبت احوال نسبت به صدور شناسنامه المثنی بدون آنکه نام همسر سابق در شناسنامه ثبت شود، شناسنامه جدید صدور می نماید.
روش دوم:
اداره ثبت احوال با طرح دعوا با خواسته الزام ثبت احوال نسبت به صدور شناسنامه المثنی و حذف نام همسر قبلی از شناسنامه از دادگاه محل صدور شناسنامه جدید را خواستار است.
این روش همیشه با ادعای فقدان شناسنامه مطرح می گردد که دادگاه صالح که همان دادگاه محل صدور شناسنامه است با صدور حکمی اداره ثبت احوال را ملزم به اجرای حکم دادگاه و صدور شناسنامه می نماید.
وکلای کارآزموده دادگر نیک فرجام همراه و همگام با مخاطب عزیز در مسیر حذف نام همسر سابق از شناسنامه هستند.

 

 

این مطلب را به اشتراک بگذارید

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn